Working Capital Management, készpénzteremtés

A working capital management szó szerint forgótőke-gazdálkodást jelent. A tőkeigény csökkentése a KKV szektor számára nagyon fontos, mert a kis- és középvállalatok folyamatosan forráshiánnyal küzdenek, a bankok még mindig nehezen nyújtanak hitelt számukra.

Mi is az a forgótőke vagy pontosabban nettó forgótőke? Forgóeszközök - rövid lejáratú kötelezettségek, vagyis a termelésben rövid távra lekötött eszközök (kicsit leegyszerűsítve követelések, készletek) és rövid távon rendelkezésre álló források különbözete. Például az a vállalat, amelynek a vevői előre fizetnek, szállítóit pedig csak hosszabb fizetési határidőre kell kifizetnie és nem tart készletet, biztosan az egyik leghatékonyabb forgótőke-gazdálkodást valósította meg. A gyakorlatban azonban nem ez a jellemző, mert a piacon egyre több a versenytárs, és az eladók általában nem tudnak ilyen jó pozíciót kiharcolni maguknak, illetve készletezés nélkül sokszor éppen a legfontosabb értékteremtő folyamatok átfutási ideje nő meg. 

Az a tény, hogy tudjuk, mekkora a cége forgótőke-igénye (a mérlegből könnyen kiszámolható) még nem mond sokat, mert mindig az a kérdés, hogy mihez képest sok vagy kevés. Ennek meghatározásához gyakran az is elegendő, ha a saját adatait összeveti a versenytársak adataival.

Ekkor két eset lehetséges: vagy az ő tőkeigényük kisebb, vagy az Ön cégének a tőkeigénye. Ha a versenytársak adatai a jobbak, akkor máris megvan az elérendő cél.

Ha az Ön cége kevesebb forgótőkével működik, mint a versenytársai, akkor még mindig érdemes megvizsgálni hol vannak még tartalékok.

Bármelyik variáció is igaz az Ön vállalatára, a megoldásban minden bizonnyal tudunk segíteni.

 

Könyvelés, adótanácsadás, könyvvizsgálat | BérszámfejtésSzámviteli és kontrolling-tanácsadásERP-tanácsadás Working Capital Management, készpénzteremtés

working-capital-management-2
 

JoomShaper